Ο Εξαρχείων Ανδρέας Μαζαράκης…

Posted: by παντιγέρα in
11

«Σκάει το ρημάδι, σκάει και ξεσπάει, στην εκπομπή, ο Εξαρχείων, ο εκ θεμελίων κι ο Παρμενίων, εκπομπή επί παντός στητού και επιστητού, ασυλήπτου κειμένου, θλιβερού αντικειμένου και απαραδέκτου αναμεταδώσεως, εκπομπή που σκάει το σκάϊ και τον κάνει να ξεσπάει…»

Πόσα χρόνια είχα να το ακούσω… η καλύτερη ραδιοφωνική συντροφιά του πατερά μου όταν γύριζε αργά τα βράδια απ' τη δουλειά, γύρω στα μεσάνυχτα άκουγε πάντα τον Αντρέα Μαζαράκη, την «κινητή βιβλιοθήκη» όπως τον έλεγε. Όταν κανά βράδυ γύριζα και εγώ μαζί του ήταν σαν να μην υπήρχε άλλος στο αμάξι, κρεμασμένος απ’ τα ηχεία για να μην χάσει ούτε λέξη, που και που μόνο πετούσε καμία φράση του τύπου «αυτοί είναι ρε οι γνήσιοι αναρχικοί…» έτσι απλά για να μπεί η ταμπέλα, το κουσούρι της γενιάς του Πολυτεχνείου.

Τα χρόνια πέρασαν, ο πατέρας πλέον συνταξιούχος τηλεορασόπληκτος με όλα τα συμπτώματα. Μαζί με τη δουλειά, σταμάτησε και το ραδιόφωνο, σταμάτησε κι ο Μαζαράκης.
 

Χθες πρωί πρωί, δέχομαι την ερώτηση, «ειδές χθες Χατζηνικολάου;».
 

Κοιτώ προς το μέρος του γνέφοντας αρνητικά και προσπαθώντας ν’ αποφύγω άλλη μιά κλασσική αντιπαράθεση λόγω τηλεορασοπληξίας, συνεχίζω αδιαφορώντας να φτιάχνω τον καφέ.
 

-«Είχε τον Μαζαράκη, μίλησε για πέντε λεπτά και όλοι κάθονταν προσοχή» μου λέει μαζί μ’ ένα χαμόγελο υπερηφάνειας λες και στο πάνελ ήταν ο ίδιος.
 

Ο Μαζαράκης στον Χατζηνικολάου; Αρχίζω να ψάχνω το απόσπασμα απ’ την εκπομπή. Ο Μαζαράκης για πέντε λεπτά εξαφάνισε φασίστες και χαρτογιακάδες και πηρέ την εκδίκηση της γενιάς του, μιας γενιάς που ο ίδιος έχει αφορίσει, έχει πάντως όλο το δικαίωμα, ποιός να τολμήσει άλλωστε να του το αρνηθεί; Μαζί μ’ αυτό βρήκα και μια παλιά συνέντευξη και κατάλαβα ποσό πολύ λείπουν τέτοιοι άνθρωποι, όχι τόσο σε εμάς αλλά στην προηγούμενη γενιά απ’ τη δική μας. Εκεί που τα αντανακλαστικά, πλέον, έχουν εξασθενίσει, στη γενιά που αρνείται να κατανοήσει την εξέλιξη και νομίζει ότι τα έχει ζήσει όλα και τα έχει κάνει όλα, εκεί που κάθε τρόπος χειραγώγησης από τα ΜΜΕ λειτουργεί ιδανικά.
Δεν έχω μάθει τι σημαίνει αναρχικός, πόσο μάλλον πως είναι οι γνήσιοι αναρχικοί, το μόνο που ξέρω, να ξεχωρίζω ανθρώπους… Κυρίες και Κύριοι, ο Εξαρχείων Ανδρέας Μαζαράκης…

Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ, Οικονομικό Τμήμα, όπου απεφοίτησε το 1974. συνέχισε τις σπουδές στην Νομική Αθηνών, απ’ όπου πήρε το πτυχίο του το 1978. Παράλληλα παρακολουθούσε Σχολή Θεάτρου (1967-1970) στο Εθνικό Θέατρο, και τελείωσε στην Σχολή Κωστή Μιχαηλίδη. Έκανε επίσης 5 χρόνια σπουδές στο Ωδείο Αθηνών, Φωνητικά και Ακκορντεόν.
Στη διάρκεια της δικτατορίας συνελήφθη επανειλημμένα λόγω συμμετοχής στο Φοιτητικό Κίνημα και εστρατεύθη βίαια τον Φεβρουάριο του 1973.
Υπήρξε Πρόεδρος στην Επιτροπή Αποχουντοποίησης, όσον αφορά καθηγητές του Πανεπιστημίου, Πολυτεχνείου και Οικονομικών Σχολών Αθηνών.
Δημοσιογραφικά έχει εργαστεί στην ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΗΧΩ (1967-1971). Στον ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΦΙΛΑΘΛΟ, γράφοντας την στήλη «Ο Αποδυτηριάκιας» από το 1982 μέχρι σήμερα. Στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ (1993-1995) γράφοντας στη σελίδα του Ρίζου «Τον Υπόθετο». Στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ (1995-1999) γράφοντας τις σελίδες «Τον Αθέατο» και «Τον Υπόθετο».
Από το 2003 γράφει στο κυριακάτικο ΠΑΡΟΝ και στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ. Είχε πολλές συνεργασίες με τα περιοδικά ΑΝΤΙ, ΡΕΣΑΛΤΟ και ΑΡΔΗΝ. Από το 1995 συνεκδίδει το 15θήμερο περιοδικό «ΑΝΑΡΧΙΑ». Είναι πρόεδρος του αθλητικού σωματίου "Αστέρας Εξαρχείων".
Στο ραδιόφωνο συνεργάζεται από το 1991 μέχρι σήμερα με τον σταθμό ΣΚΑΪ .
Εκτός του ΣΚΑΪ έχει εργαστεί [παράλληλα] και με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς:
α) του ΑΝΤΕΝΝΑ (1999-2000), σε δίωρες εκπομπές, βραδυνή τις καθημερινές (10:00-12:00) και πρωινή (10:00-12:00) το σαββατοκύριακο.
β) του PLANET (2002), για 8 μήνες στην καθημερινή πρωινή ζώνη (06:00-08:00).
Παράλληλα, από το 1975 εργάζεται στην οικογενειακή του επιχείρηση «Ι. Μαζαράκης & Υιοί, Α.Ε.» Εισαγωγών Γαλακτομικών.
Τέλος, στο θέατρο εργάστηκε την περίοδο 1970-1973 με θιάσους του Εθνικού Θεάτρου, με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, με το Θέατρο «ΠΑΡΚ», τον Θίασο Σμαρούλας Γιούλη, στην Πειραματική Σκηνή Κωστή Λειβαδέα.
Δημιούργησε μέσα στη Δικτατορία το Θέατρο «ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΑ» με συμφοιτητές του από την ΑΣΟΕΕ.



Συνέντευξη στον Δαυίδ Ναχμία απ' την εκπομπή ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ 2004:












 

11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος says:

    Όντως, η παρουσία του μας κάνει να νιώθουμε την ανατριχίλα και το τσούξιμο στα μάτια επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν τέτοιοι Άνθρωποι! Τέτοιοι άνθρωποι της γενιάς μας.

  1. Ανώνυμος says:

    Μοναδικος και προς μιμιση τουλαχιστον

  1. Ανώνυμος says:

    Ευχαριστω που υπαρχεις

  1. Unknown says:

    ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΟΥ ΣΕ ΣΙΝΤΙ.ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΣΤΟ ΣΚΣΪ ΜΕΧΡΙ
    ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΠΩΣ ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΕΣ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ.Γιωργος .Ε.Μαράκης από Γλυφάδα

  1. Angelos says:

    Σεβασμός!!!
    Ένας γνήσιος άνθρωπος.

  1. Unknown says:

    Είσαι ανεπαναληπτος κύρ Ανδρέα, μόνο που μας είσαι λίγος,σε θέλουμαι πιό πολύ.Τα εθνηκά μας θέματα μας καίνε και μας τσουρουφλίζουν και το φινάλε είναι, τι8 μέλει γενέσθε όλοι διερωτώμεθα. και με αγωνία περιμένομαι στα παραπολιτικά τα βράδια να σε ακολυσομε.Νάσαι καλά γερός και δυνατός μέχρι το τέλος.

  1. Unknown says:

    Αναρχικός δηλώνει αλλα πηρε συνεντευξη απο τον Κασιδιάρη https://www.youtube.com/watch?v=UCVinjZ4goc

  1. Ανδρεα Μαζαρακη με τις εκπομπες σου τις βραδυνες στο skai εχεις αλλαξει μη σου πω τη ζωη μας δεν κοιμομαστε πια χαιρομαστε τη νυχτα το ραδιο και τη φωνη σου

  1. Unknown says:

    ΕΙΣΑΙ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΕΤΟΙΑ ΜΥΑΛΑ ΘΕΛΟΥΜΕ

  1. Unknown says:

    Συνεχίστε κύριε Μαζαρακη, σας έχουμε ανάγκη.

  1. Ανώνυμος says:

    Ευχαριστώ πολύ για τις μουσικές εκπομπές σας. Απέναντι από το σπίτι μας στην Καλλικρατίδου, καθόταν ο Δημ. Ψαθάς. Πιό κάτω έμενε η Μαίρη Λίντα. Απέναντι της, Ζάρκου και Μύλων καθόταν ο Μανιός (με το μπεγλέρι).Ο Γεροντόμαγκας. Ο Τσαουσάκης εμφανιζόταν στην ταβέρνα του Μανωλιά. Ο Ζαμπέτας ήταν στην Ναυπλίου και όταν ήταν πιτσιρικάς πέρναγε και έριχνε κάτω τον πάγκο ενός κλειδαρά. Τώρα πιά έχει μαγαζί ο γιός του τότε κλειδαρά.Πήγαινα στο 66ο δημοτικό "του Καραντάνη".Μετά στο 4ο Γυμνάσιο. Με τα πόδια βέβαια.Πέρναγα από Μεταξουργείο. Σινεμά "ΛΑΟΥ".
    Ενας παλιός κάτοικος Κολωνού που απολαμβάνει τις μουσικές σας εκπομπές αφού ακούει ότι άκουγε μικρός από το Grunding με λυχνίες και εξωτερική κεραία. Και έρχονται οι αναμνήσεις...Μακούλης, Πατέτσος, Γούναρης, Μωράκης, Πολυμέρης, Μαρούδας, Γαβαλάς, Καζαντζίδης, Μαίρη Λω. Ποιόν και τι να πρωτοθυμηθώ; Να θυμηθώ ότι στα 18μου πήγαινα με τα πόδια στου Ψυρρή για σουβλάκι στις 10 το βράδυ χωρίς να έχω κανένα κίνδυνο; ή ότι πέρναγα έξω από το "ΧΑΒΑΗ" των Κατελάνων γυρνώντας από το φροντιστήριο του Πάλλα στις 10 και μισή το βράδυ, χωρίς να φοβάμαι τίποτε, αφού δεν μας πείραζε κανείς τότε.
    Σας κούρασα.
    Ευχαριστώ που υπάρχετε και που συνεχίζετε τις εκπομπές σας.
    Συγνώμη για το "Ανώνυμος" (πάντως Επώνυμος δεν είμαι!)


back to top