Από τη ζητιανιά στην γενικευμένη αυτοδιεύθυνση!

Posted: by παντιγέρα in Ετικέτες
0

Οι λαοί δεν χρωστούν σε κανέναν, η ζωή και η ελευθερία μας δεν υποθηκεύονται, δεν ξεπουλιούνται, η εξέγερση ξεσπά πάντα σε μία στιγμή, χρέος μας είναι να την μετατρέψουμε σε επανάσταση!

Το ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό μας απειλώντας το παρόν και το μέλλον μας, ενώ το ελληνικό κράτος, επίσημα και με παρρησία, υπέγραψε την υποθήκη. Το επικοινωνιακό περιτύλιγμα για τη δήθεν αναγκαιότητα της προσφυγής και των μέτρων που τα ακολουθούν, καθώς και τα περί «εθνικής συστράτευσης», είναι μονάχα το φκιασίδι για να αποφύγουν τον γενικευμένο κοινωνικό-ταξικό πόλεμο που επέρχεται.



Η έτσι κι αλλιώς ελλιπής θεσμοθέτηση των εργατικών κατακτήσεων τερματίζεται επίσημα και η ασυδοσία των αφεντικών νομιμοποιείται και τυπικά. Άγρια λιτότητα στο λαό, ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου, εργασιακός μεσαίωνας και καθεστώς βαριάς καταστολής μας περιμένουν.

Τα προσωπεία έπεσαν! Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται δεν πλήττει μόνο την εργατική τάξη ή την φτωχή αγροτιά. Πρόκειται για κατά μέτωπο επίθεση σε ολόκληρη την κοινωνία. Ίσως μάλιστα η «μεσαία τάξη», να είναι αυτοί που πρώτοι θα χάσουν τα υποτιθέμενα προνόμιά τους.

Είναι ξεκάθαρο πως οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι αυτοί που δημιούργησαν την κρίση, δηλαδή το ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο, στο οποίο θα περάσουν όλα τα δημόσια αγαθά και οι υπηρεσίες που θα έπρεπε να ανήκουν σε όλους μας.

Το ξεπούλημα των συνδικάτων και της «ηγεσίας» του εργατικού κινήματος, που αντί να προετοιμάζει τους εργάτες για την κατάληψη των χώρων παραγωγής και την διεύθυνσή τους από τους ίδιους τους πνευματικούς και χειρωνάκτες εργαζόμενους, αναδεικνύοντας την αρχή της αυτοδιεύθυνσης σαν την μόνη λύση για την περιφρούρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ξεπουλά τα όνειρα μιας ολόκληρης κοινωνίας στο περιθώριο της ζητιανιάς και της συνδιαλλαγής.

Η οικονομική κρίση δεν υπάρχει εξαιτίας μας, εξαιτίας μας όμως υπάρχουν δεκάδες κατειλημμένα εργοστάσια, στην Αργεντινή, στην Γερμανία, στο Μεξικό που δουλεύουν χωρίς ιδιοκτήτες και διευθυντές, με μόνη αρχή την αλληλεγγύη και μόνο γνώμονα το συλλογικό καλό. Εξαιτίας μας υπάρχουν επιτροπές γειτονιάς που φέρνουν τους κάτοικους κοντά τον ένα με τον άλλο χωρίς «πολιτικούς» εκπροσώπους και κοινοβουλευτικά ερπετά.


Ακολουθεί ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ποντίκι" που προβλέπει κοινωνικό κράχ απο το φθινόπωρο:

«Τα πάντα όλα» ζητούν οι «φούφουτοι»

Κοινωνικό κραχ που θα αρχίσει από τον Σεπτέμβρη και θα κλιμακωθεί μέσα στο 2011 φοβάται η τρόικα. Για αυτόν τον λόγο ζητεί από τη κυβέρνηση να προχωρήσει σε «κλείσιμο εκκρεμοτήτων» μέχρι το τέλος του έτους αλλά και να επισπεύσει μεταρρυθμίσεις που υπολογίζονταν για το 2011. Μάλιστα οι ελεγκτές αφίχθησαν στην Αθήνα με την επιθετική λογική «πουλήστε και κλείστε», γεγονός που ξάφνιασε την κυβέρνηση.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση αποφάσισε να δείξει καλή διαγωγή και πέρασε μια σειρά αποφάσεων (άδειες φορτηγών, ΕΣΠΑ, εκμετάλλευση της κρατικής περιουσίας) ώστε να λάβει τα εύσημα από τους ελεγκτές και να κυλήσουν ομαλά οι έλεγχοι. Βέβαια οι αποφάσεις αυτές – και άλλες που θα ακολουθήσουν – αποτελούν πρωτοβουλία της κυβέρνησης μόνο στα χαρτιά, καθώς πριν έρθουν οι ελεγκτές, φρόντισαν να ενημερώσουν για τις καθυστερήσεις και τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν εν όψει της αξιολόγησης

Μαζεύουν τα ρέστα

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ενώ η κυβέρνηση ζήτησε μικρή πίστωση χρόνου για να πάρει ανάσα λόγω ΔΕΘ, οι ελεγκτές ζήτησαν και τα ρέστα. Κινήθηκαν στη λογική ότι τα μέτρα που έρχονται, ανέκαθεν συναντούσαν κοινωνική αντίσταση και, υπό τον φόβο ενός «ξυπνήματος» της κοινωνίας, σύστησαν επιτάχυνση των αλλαγών.

Δηλαδή:

1. Νέες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς με ορίζοντα την πλήρη φιλελευθεροποίησης της αγοράς με πρόφαση την ανεργία, συμπεριλαμβανομένης και της αντικατάστασης της μόνιμης εργασίας με πιο ευέλικτες μορφές μέσω κλιμακωτών ωραρίων, υποχρεωτικών ρεπό, τετραημέρου και μερικής απασχόλησης σε στοχευμένες ομάδες, όπως νέοι και γυναίκες.

2. Νέα περικοπή ασφαλιστικών δαπανών σε περίπτωση που η απογραφή δείξει ότι οι οφειλές του Δημοσίου ξεπερνούν το 2,5% του ΑΕΠ που λέει το μνημόνιο.

3. Νέα εγκύκλιο για τη φοροδιαφυγή που θα επιτρέπει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ώστε να εισπραχθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων ενώ από τον Σεπτέμβρη πρέπει να μπει σε λειτουργία το ηλεκτρονικό μάτι που θα ελέγχει και τις ίδιες τις εφορίες.

4. Άμεση ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και εκεί όπου τα ελλείμματα δεν επιτρέπουν την εξυγίανση, οι ελεγκτές συστήνουν κλείσιμο και τη σύσταση νέων εταιρειών που θα τις διαχειρίζονται «από το μηδέν».

5. Μόνιμη εγκατάσταση των ορκωτών λογιστών στα μεγάλα ελλειμματικά νοσοκομεία, ώστε να ελέγχονται δαπάνες και προμήθειες.

6. Άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου – δικηγόρων, συμβολαιογράφων, φαρμακοποιών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και ορκωτών ελεγκτών.

7. Άρση του μονοπωλίου στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Ήδη η Κομισιόν άφησε εντέχνως να διαρρεύσει ότι ζητεί την πώληση του 40% της ΔΕΗ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού. Σε αυτό το πλαίσιο οι ελεγκτές ζήτησαν να ενισχυθούν και οι αρμοδιότητες της ΡΑΕ.

Αγοράζουν «τζάμπα»

Ο φόβος για την κοινωνική αναταραχή που ελλοχεύει, για την οποία ήδη έχει κάνει λόγο το ΔΝΤ στην έκθεση που δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα, έχει αρχίσει να φανερώνει και τις πραγματικές βλέψεις των ιθυνόντων πίσω από την τρόικα. Στις επισκέψεις τους οι ελεγκτές προωθούν τη λογική εισροής ξένων κεφαλαίων σε όλους τους τομείς όπως τουρισμός, ενέργεια, εμπόριο, τράπεζες και αποκρατικοποιήσεις με την αιτιολογία της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Έχουν ζητήσει μάλιστα να υιοθετηθούν οι απαραίτητες αποφάσεις ώστε να ελαχιστοποιηθεί η γραφειοκρατία για τις εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν πλέον στην Ελλάδα.

Η πώληση περιουσιακών στοιχείων και το άνοιγμα των αγορών είναι άλλωστε και ο ένας από τους δύο βασικούς λόγους που τον τελευταίο καιρό βομβαρδιστήκαμε από θετικές εκτιμήσεις και απόψεις. Ο άλλος λόγος έχει να κάνει με την «ανυπομονησία» της τρόικας να επιστρέψουμε στις αγορές για δανεικά, ακόμα και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011, ώστε να ανακηρυχθεί το μοντέλο Ελλάδα «επιτυχές». Μέχρι τότε θα έχει περάσει στα χέρια των ξένων ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού πλούτου ενώ ταυτόχρονα οι συνθήκες εργασίας και ασφάλισης θα θυμίζουν Κίνα!

Ο έλεγχος της οικονομίας μιας χώρας περνάει από το τραπεζικό σύστημα και στην Ελλάδα έχουν ήδη αρχίσει να ηχούν τα «ξένα» τύμπανα. Μετά την προσφορά της Πειραιώς και την επιτυχία των έξι τραπεζών (πλην ΑΤΕ) στα ευρωπαϊκά στρες τεστ, άρχισε η φημολογία (για Εθνική και Μαρφίν) – μέσω ξένων δημοσιευμάτων – ότι ξένες τράπεζες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εγχώριων τραπεζών, που αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθούν να το κάνουν.

Τον Σεπτέμβριο – βάσει μνημονίου – έρχονται νέα και πιο αυστηρά τεστ κοπώσεως για όλες τις ελληνικές τράπεζες. Η τρόικα πιστεύει ότι δύσκολα θα επιβιώσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ως έχει, καθώς εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από δάνεια από την ΕΚΤ, και συστήνει εξαγορές και συγχωνεύσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η λογική του Γ. Παπακωνσταντίνου και του Γ. Προβόπουλου, που μπορεί επισήμως να συζητούν για ντόπιες συμφωνίες, ανεπισήμως όμως ενθαρρύνουν το άνοιγμα των αγορών και στους ξένους.

Ξεπουλάνε με τον «νόμο»

Σιωπηλά το υπουργείο Οικονομικών πέρασε την περασμένη εβδομάδα τροπολογία που δίνει την εξουσία στη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων να «αξιοποιήσει πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου πέραν της προβλεπόμενης από την κείμενη νομοθεσία που έχει ήδη καταθέσει το ΥΠΟΙΟ».

* Βάσει της τροπολογίας, η έννοια της λέξης «αξιοποίηση» διευρύνεται και συμπεριλαμβάνει «κάθε είδους συναλλαγή, δικαιοπραξία και εν γένει ενέργεια ή πράξη συμπεριλαμβανομένης και της μεταβίβασης του περιουσιακού στοιχείου, μέσω της οποίας το Δημόσιο θα μπορεί να αποκομίσει άμεση ή έμμεση ωφέλεια».

* Η διυπουργική θα μπορεί «να αποφασίζει για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του κράτους και να εισηγείται την ίδρυση ημεδαπών εταιρειών (είτε ως μόνος μέτοχος, είτε ως εταίρος, είτε από κοινού με οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο), οι οποίες θα μπορούν να προβαίνουν στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου».

Με άλλα λόγια, η επιτροπή θα μπορεί να αποφασίζει την πώληση περιουσίας του κράτους με συνοπτικές διαδικασίες και με στόχο να εισπράξει, ώστε να βρίσκεται μέσα στους στόχους του μνημονίου. Με την τροπολογία θα μπορεί να κλείνει ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις και να περνάει τον έλεγχο τους σε νεοσύστατη εταιρεία που θα μπορεί είτε να την πουλήσει είτε να την συνδιαχειρίζεται με ντόπιους ή ξένους επενδυτές. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος να ξεκινούν ΔΕΚΟ από το μηδέν, απαλλαγμένες από χρέη αλλά και με λιγότερες προσλήψεις και νέες εργασιακές συμβάσεις, που θα είναι προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα. Σημαίνει επίσης και δημιουργία εταιρειών για να μπορεί να ενοικιάζει ή να πωλεί η κυβέρνηση δημόσια ακίνητη περιουσία, μέχρι και νησιά.

Εποπτεύων υπουργός της Επιτροπής ορίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, που φαίνεται ότι αργά και σταθερά συγκεντρώνει υπερεξουσίες (αρχιεπιτηρητής) και χειρίζεται πλέον μόνος του την εξέλιξη του μνημονίου.

Σημειώνεται πως οι συμβάσεις αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων εξαιρούνται από τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και απαλλάσσονται από κάθε φόρο, ή επιβάρυνση του Δημοσίου ή τρίτων.

0 σχόλια:


back to top